O nas

Kulturno in športno društvo Peče

KŠD Peče deluje od leta 1996. V tem času smo priredili veliko število različnih prireditev in vsako leto širimo naša področja delovanja in ustvarjanja. V društvu uspešno deluje otroška dramska skupina, ter odrasla dramska skupina. Peški oktet glas o društvu širi tudi izven meja naše občine, saj vsako leto nastopa na številnih prireditvah, poleg tega pa priredi tudi dva samostojna koncerta. Prirejamo tudi delavnice, predavanja in druge prireditve na željo krajanov. Športna sekcija prireja rekreacije za mlade, ženske in moške, ter turnirje v malem nogometu. Uredili smo tudi skrinjico z vpisno knjigo na vzpetini Štefin.

Prostovoljno gasilsko društvo Peče

PGD Peče že od ustanovitve leta 1934 slovi za pridno in mlado gasilsko društvo. V začetku leta 2018 šteje 195 članov, od tega skoraj 80 aktivnih operativnih članov. Ponašamo se z dobrimi rezultati na tekmovanjih in tudi dobro statistiko na področju operative.

Krajevna organizacija Rdečega križa Peče

KORK Peče deluje že več kot 70 let. Vsako leto organizira srečanje starejših in invalidnih krajanov, ter izlet za starejše, krvodajalske akcije, predavanja in delavnice. Članice obiskujejo starejše in obnemogle.

Župnija Peče

Farni zavetnik župnije Peče je sveti Jernej. Cerkev sv. Jerneja je bila v preteklih letih skoraj povsem obnovljena, zato si obiskovalci lahko ogledajo čudovit nov oltar in notranjost cerkve. Župnija ima podružnico sv. Mihaela v Peških Kandršah.

Vabljeni v Peče!

Hvala za vaš obisk!

Peče so naselje v Občini Moravče So središče krajevne skupnosti Peče, ki združuje več manjših zaselkov in središče Župnije Peče. Farni zavetnik je Sv. Jernej, župnija Peče pa ima podružnico v Peških Kandršah, kjer je cerkev sv. Mihaela. V župniji trenutno službuje duhovnik Franc Povirk. V kraju naštete organizacije nudijo pestro kulturno in športno dogajanje. KŠD Peče organizira turnirje v malem nogometu, tekme v skokih z alpskimi smučmi, narodno zabavne koncerte, delavnice in predavanja, humanitarne akcije, zelo dejavna je dramska skupina, ki vsako leto pripravi celovečerno predstavo in miklavževanje, uspešen pa je tudi Peški oktet. KORK Peče letno organizira krvodajalsko akcijo in srečanje starejših občanov. PGD Peče organizira skoraj vsako leto zabavno prireditev, tekmovalne desetine se z vidnimi rezultati udeležujejo gasilskih tekmovanj, društvo pa ima tudi veliko število operativnih članov, ki sodelujejo pri intervencijah pri požarih, naravnih katastrofah in drugih. Župnija Peče vsako leto zadnjo nedeljo v avgustu organizira farno žegnanje ob godu farnega zavetnika Sv. Jerneja, t. i. Jernejevo nedeljo, na kateri povabijo vse sedanje in nekdanje prebivalce Peč in okolice, nekateri obiskovalci pa redno prihajajo tudi iz tujine. V Pečah so vidnejše stavbe farna cerkec sv. Jerneja, župnijski urad, gasilski dom, mrliška vežica in večnamenska stavba ob športni ploščadi. Z vidika kulturne dediščine je poleg cerkve potrebno omeniti še staro “Banturjevo hišo” v kateri je bila nekdaj ena bolj znanih gostiln na Moravškem. Nad Pečami je tudi več manjših kamnolomov, največji med njimi je Pečnarca, iz katerih so pridobivali Peški apnenec, t. i. Peški marmor, s katerim je tlakovana tudi cesta na Vršič..