NOVICE

Vabilo Peški oktet

Peški oktet vas vabi

na koncert ob kresni noči

v kamnolom nad Pečami

v petek 21.06.2019 ob 21. uri.

 

Gost večera bo trio violinistk:

  Kristina Fale, Brina Švarc in Monika Žuran

 

 

 

VLJUDNO VABLJENI!

DSC_0022

Read more

Miklavževanje 2018

Tudi letos je KŠD Peče pripravilo Miklavževanje za vse otroke iz Peč in okolice. V nedeljo, 2. decembra 2018 je najprej otroška dramska skupina KŠD Peče pripravila kratko predstavo, v kateri smo se vsi naučili, da ni pomembno le kaj sam dobiš, ampak tudi to, kaj lahko drugim ti podariš. Seveda so vsi otroci najbolj nestrpno čakali prihod svetega Miklavža in tudi letos nas ni razočaral in je prišel med nas. S seboj je imel tudi parkeljne, a očitno so peški otroci tako zelo pridni, da tudi oni niso bili čisto nič hudi. Miklavž je obdaril otroke do vključno drugega razreda osnovne šole, pa tudi za nekaj večjih se je še našlo kakšno darilo, če so le počakali. V Pečah je Miklavž letos razdelil kar 70 daril, za naslednje leto pa bo moral pošteno razmisliti, če jih bo toliko še dovolj.

Read more

Jaslice iz DAS mase

KŠD Peče se iz leta v leto bolj trudi, da bi našim članom in ostalim ponudili čim bolj zanimive vsebine, katerih bi se radi udeleževali. Ker se trudimo ostati zvesti tradicionalnim slovenskim vrednotam in običajem, smo letos prišli na idejo, da bi se naučili izdelati figurice za jaslice. 30. novembra 2018 smo zato medse povabili Joži Zaveršnik, ki je izdelala že več kompletov figuric za jaslice, med drugim tudi za cerkev pri sv. Andreju. Joži nam je najprej pokazala svoje izdelke in močno smo dvomili, da bi tudi nam uspelo izdelati kaj približno tako lepega. Korak po korak nam je pokazala najprej izdelavo ovčke, nato pa še človeških figuric. Naučila nas je nekaj uporabnih trikov in na koncu je nastalo kar nekaj lepih figuric. Z začudenjem pa smo odrasli ugotavljali, da je nam, ki smo se veliko več obremenjevali s končnim izdelkom, uspevalo veliko slabše kot otrokom, ki so bili pri izdelovanju sproščeni in bolj ustvarjalni. Še en dokaz, da nekaj več ustvarjalnosti, spontanosti in otroškega duha prav nikomur ne škodi. Hvala vsem obiskovalcem, ki ste poskrbeli za prijetno vzdušje in Joži Završnik, da je delila svoje znanje z nami.

Read more

Življenje in delo Franca Ksaverja Pirca

V petek, 23. 11. 2018 je Kulturno in športno društvo Peče v dvorani gasilskega doma v Pečah organiziralo prav posebno prireditev; v založbi društva je namreč izšla nova knjiga z naslovom Življenje in delo Franca Ksaverja Pirca, ki jo ne napisal in uredil član KŠD Peče Bogomil Brvar. Prireditev je s kratkim nagovorom pričel recenzent knjige, mag. France Baraga, nato pa je avtor predstavil to obsežno in bogato delo, ki zajema kar 624 strani, na katerih opisuje bogato življenje in delo nekdanjega peškega župnika. Franc Pirc je bil duhovnik v Pečah skoraj natanko 200 let nazaj, nato je odšel v Podbrezje, pot pa ga je naprej vodila v misijone med Indijance v Severno Ameriko. Pirc je na slovenskih tleh znan predvsem kot priznan sadjar, saj njegov priročnik Kranjski vertnar, ki je izšel prav v Pečah, še vedno velja za enega boljših, še danes uporabnih del s področja sadjarstva. Po predstavitvi se je Bogomil Brvar zahvalil številnim, ki so pripomogli k izdaji knjige. Knjiga je že razprodana, nas pa morda čaka še kakšen ponatis ob prihajajočem jubileju. Ob 200 letnici prihoda Pirca v Peče bodo namreč v naslednjem letu potekale številne prireditve, med drugim se bo tudi ponovila razstava o delu tega velikega, čeprav manj znanega Slovenca. Ob izidu knjige gre velika zahvala vsekakor avtorju Bogomilu Brvarju za ves trud in čas, ki ga je vložil v knjigo, recenzentu mag. Francu Baragi, mag. Blažu Slaparju, ki je knjigo grafično oblikoval, ter seveda tudi ilustratorki naslovne slike, Ireni Remc, lektorici Barbari Cerar, članom KUD Podbrezje-Tabor in ostalim, ki so s svojim znanjem pripomogli k nastanku tega obsežnega dela. Zahvaljujemo se tudi donatorjem; Občini Moravče, Župniji Peče, PGD Peče, Zipi d.o.o. in Robi Jančar s.p. Upamo, da bo širša javnost s pomočjo te knjige končno spoznala veličino in pomen Franca Ksaverja Pirca za slovenski narod. 

Read more